İlik Nakli Nasıl Gerçekleştirilir?
Kök hücre nakli nedir? Kemik iliğinin önemi nedir? Nasıl nakil yapılır? Kimlerden ilik alınabilir? Sağlık açısından yan etkileri bulunur mu?
Kemik İliği Nakli Nedir? Neden Önemlidir?
Halk arasında her ne kadar kemik iliği olarak bilinse de aslında bu işlem kök hücre nakli işlemidir. Kök hücreleri sistemini de şöyle düşünebilirsiniz; içerisinde bulunan beyaz kan hücreleri, kan pulcukları ve kırmızı kan hücrelerinden oluşan bir yapı olarak hayal edebilirsiniz. Bu üçlü ayrılmaz bir bütündür ve bu bütün içerisinde dengeyi bozan bir nokta bile olsa genel işlevini yerine getiremez olur.
Kök hücreler bozulur ve işlevini yerine getiremediği zaman tedavi amacıyla yeni kök hücreler ile takas edilmesi gerekir. Bu işlem için ise kordon kanı nakli ile kemik iliği nakli en iyi çözüm ve tedavi yollarından biri olmaktadır.
Kemik İliği Kimlerden Alınabilir?
Kemik iliğinin alınabilmesi için HLA dediğimiz bir doku grubunun uyumlu olması gerekir. Bu durum ise ilk başta hastanın kardeşlerine ve daha sonrasında yakınlık sırasına göre aileye bakılmaktadır. Eğer ki bu noktada da halen uyumlu doku bulunamazsa ilik bankaları ziyaret edilir.
Kemik İliği Veren Kişi Sağlık Bakımından Zarara Uğrar Mı?
Kemik iliği veren kişi asla bir zarara uğramaz. Ayrıca yaş sınırı da aranmaz. 18 ile 55 yaş grupları arasında ve sağlıklı olması en büyük etkendir. Sadece donör dediğimiz verici kişi işlem yapılmadan önceki 5 gün süre ile sabah ve akşam aşı uygulanır. Bunun amacı ise kök hücrelerini kana daha çok çıkarmak ve kandaki yoğunluğunu artırmaktır.
Nakil Nasıl Gerçekleşir?
Mutlaka ameliyat koşullarında ve genel anestezi yoluyla yapılmaktadır. Bu işlem için özel iğneler kullanılır. Kemik iliğinin içerisine kadar girilerek enjektör yardımı ile ilik çekilir. Bu miktarın belli bir sınırı vardır. Ve alınan ana kök hücreler bu işlem için hazırlanmış özel torbalar içerisine alınır. Filtre edildikten hemen sonra hiç zaman kaybetmeden lösemi hastalarına aktarılır.
Ana kök hücrelerin sadece çok az bir miktarı alındığından verici kısmında herhangi bir sorun teşkil etmez.
Nakil işlemi bittikten sonra 3 hafta içerisinde sağlam kök hücrelerin yapımı başlar. Ancak verilen kemik iliğinin vücuttaki uyumundan emin olmak ve farklı belirtilerle karşılaşmamak amacı ile 6 aya kadar korucuyu önlemler alınır.
0 Comments