Kan Uyuşmazlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kan uyuşmazlığı anne ile bebek arasındaki kan bağının A, B, 0 veya RH uyumsuzluğu sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu henüz anne karnındaki bebeğin plesentası veya fetüsü içine anne kanının sızmasıyla oluşur. Sızan kan bebeğin kan hücrelerine saldırır ve sarılık hastalığı baş göstermeye başlar. Peki, kan uyuşmazlığı nedir, nasıl sorunlara yol açar gelin hep beraber detaylıca ele alalım.
- Kan uyuşmazlığı şu nedenlerden dolayı meydana gelmektedir:
- Anne 0, bebek ise A,B veya AB olunca
- Anne A, bebek ise B veya AB olunca
- Anne B, bebek ise A veya AB olunca
- Genellikle doğum esnasında bebeğin kanı ile annenin kanı birbirine karışmaktadır ve eğer sizin kanınız negatif, bebeğin kanı pozitif ise vücut bebeğin kanını yabancı madde olarak algılayıp savaşır. Vücut bebeğin kanına karşı antikor üretmeye başlar ve hamilelik sürecinde bir sorun yaşanmaz.
- Ancak bu antikorlar vücutta kalmaya devam etmesinden dolayı doğum sonrası sorunlar yaşanabilir.
- En riski olan durum ise pozitif kan grubunda erkek çocuk ile negatif kan grubundaki anne arasında olan uyuşmazlıktır.
- Bu noktada tedavi olmanız son derece önemlidir aksi halde hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı risk altında olabilir.
- Eğer bu tr bir uyuşmazlık varsa hamileliğin 7’inci ayında ve doğumdan sonraki 3’üncü günde Rh immün globülin kullanılmalıdır. Bu şekilde kanınızdaki kan hücrelerine RH antikor takviyesi yapabilirsiniz.
- Hemolitik Anemi Tedavisinde ise bebeklerdeki anemiyi tedavi etmek için kullanılmaktadır. Hafif hastalıklarda tedaviye gerek yoktur. Tedavi gerekse bile eritropoietin ve demir ilaveleri yapılabilir.
- Eğer şiddetliyse bebeğe göbek bağından kan transfüzyonu gerçekleştirilebilir. Bu noktada hastalık çok ilerlemişse doktor bunu erkenden yapmaya başlar.
- Yeni doğmuş bebeğin kanında bulunan bilirubin oranını azaltmak amacıyla ışıklı tedavi yapılabilir. Yüksek bilirubin sarılık hastalığına neden olabilir.
- Eğer bilirubin oranı düşürülmez ise bebekte ağır beyin hasarı oluşabilir. Bu noktada erken tedavi oldukça önemlidir. Aksi halde kırmızı kan hücreleri hızlıca yıkılır.
0 Comments